duminică, 13 ianuarie 2013

Irina Binder - „Cuvintele scriu și simt că mă eliberează”




Dacă în zilele noastre oamenii au uitat cum să fie oameni, Irina Binder învaţă acest lucru zi de zi. Învaţă din tot ceea ce face şi dă ce are mai bun de fiecare dată.  S-a făcut cunoscută în mediul online prin intermediul blog-ului unde şi-a expus gândurile din 11 Septembrie 2010. Un an mai târziu şi-a creat propria pagină de facebook intitulată „Insomnii”, unde a reuşit să strângă până în momentul de faţă 35 de mii de cititori. S-a născut la Braşov, locuieşte încă acolo şi lucrează într-o companie multinaţională. Deşi a absolvit Managementul, scrisul a fost parcă dintotdeauna o parte din ea, cea mai frumoasă parte care o defineşte. Deşi se află la început de drum a publicat deja prima carte cunoscută sub denumirea de „Fluturi”, citită de mulţi dintre cititorii abonaţi pagini sale de facebook.



1. Când ai descoperit că îţi place să scrii şi cum s-a întâmplat acest lucru?

Scriu de pe la vârsta de 12 ani, când tatăl meu mi-a propus să notez într-un jurnal tot ceea ce mă impresionează, mă întristează sau citate și poezii pe care voi dori să nu le uit.

2. Ţi-a trecut vreodată prin minte firavul gând că ai putea scrie o carte? În drumul acesta anevoios, cu urcuşuri şi coborâşuri ce persoană te-a sfătuit să scrii şi să nu renunţi?

Da, știam că voi scrie o carte pentru ca am făcut o promisiune unei persoane dragi. Nu am crezut însă că va fi publicată, conștientă de faptul că nu sunt scriitoare și că nu am talent și calități care să îmi permită să scriu la un nivel care să satisfacă pretențiile cititorilor și mai ales ale criticilor. Au existat voci care m-au descurajat, dar prietenii apropiați m-au încurajat să îmi urmez visul.

3. "Fluturi" reprezintă debutul tău în literatura română. A fost nevoie de o doză maximă de curaj ca să-ţi deschizi sufletul în totalitate şi să-l expui în faţa unei lumi crude, care judecă orice lucru indiferent dacă e mic sau mare. Ce te-a determinat să vorbeşti despre tine însăţi în acest roman?

Fluturi este promisiunea pe care am făcut-o unei prietene foarte dragi și totodată este o poveste de iubire care merita să fie spusă. Într-adevăr am avut nevoie de mult curaj ca să îmi deschid sufletul în fața lumii, dar de îndată ce am publicat cartea m-am simțit eliberată. Și am avut surpriza să constat că lumea nu este așa cum o știam în prejudecățile mele, că este încă receptivă la frumos și că apreciază sinceritatea.

4. Am înţeles că banii câştigaţi din vânzarea cărţii vor fi dăruiţi unui caz social. Cazul e atât de special încât te-a determinat să dăruieşti sau e ceva obişnuit în ce te priveşte?

Da, partea mea din încasări va fi donată unui caz social. Este vorba despre un băiețel care în urma unui accident nefericit a rămas fără ambele brațe. Îmi doresc enorm să îl ajut să fie independent, să poată munci cu mâinile lui, să poată mângâia și îmbrățișa. Sper să adun mai multe fonduri pentru acest caz social pe care îl voi face cunoscut dacă familia băiețelului va fi de acord. Deocamdată ajut atât cât pot.

5. Ce ţi se pare cel mai greu atunci când scrii? Care a fost cea mai dificilă perioadă din timpul scrisului?

Nu mi se pare greu să scriu, din contră. Cuvintele scriu și simt că mă eliberează. Totuși am avut momente grele atunci când am scris despre perioade triste din viața mea și despre oameni pe care i-am pierdut, pentru că am retrăit durerea acelor clipe.

6. Unii când scriu au nevoie de un locşor aparte, doar al lor. Alţii au muze sau adevărate izvoare de inspiraţie. În cazul tău care e locşorul şi izvorul nesecat al harului plin de cuvânt?

Sunt o iubitoare a naturii și am locurile mele în care fug de haosul și de zgomotele din oraș. Acolo scriu cel mai bine pentru că mă simt liberă și în siguranță. Inspirația mea vine din experiențe proprii și din experiențele celor din jurul meu.

7. Pe lângă scris şi suflet ce mai înseamnă Irina Binder?

Irina Binder este un om cu o viață complexă. Muncesc într-o companie multinațională, am mulți prieteni și mă implic în diverse activități sociale și culturale.

8. Având în vedere că faci parte din generaţia tânără, cunoşti problemele şi stările contradictorii care o încearcă, ce sfat i-ai da?

Singurul sfat pe care mi-aș permite să îl dau celor tineri este să fie originali. Să își urmeze visurile și să nu se lase descurajați. Să își reconsidere valorile și poziția față de tot ceea ce înseamnă oameni și viață.

9. Cu ce ai de gând să-i mai uimeşti pe cititorii tăi dragi? Le pregăteşti o nouă surpriză cu care să se poată delecta în timp ce savurează un ceai sau o cafea?

Momentan scriu cea de-a doua carte, care va fi bazată pe teme motivaționale și spiritualitate. Și voi scrie în continuare pe blog și pe pagina Facebook unde am creat o comunitate mare și frumoasă.

Cititorii noştri se pot delecta cu un fragment din „Fluturi” pe care l-a ales însăşi scriitoarea Irina Binder.

Pe drumul vieții mele m-au însoțit și oameni care, la un moment dat, mi-au făcut brânci. Au așteptat un moment vulnerabil ca să mă poată împinge, pentru că numai căzută jos aveau șansa să mă calce în picioare. Dar nu i-am lăsat și nu am dat nimănui satisfacția de a mă vedea la pământ. 

M-am ridicat cu spatele la ei, pentru că dacă m-aș fi ridicat cu fața, aș fi îngenuncheat în fața lor... și, numai Dumnezeu merită să îngenunchezi fața Sa. M-am ridicat cu spatele și nu am privit înapoi. Am lăsat jos durerile și dezamăgirile, mi-am luat speranța, visele și încrederea și mi-am continuat drumul. Ei au rămas acolo jos, în locul în care eu căzusem și, în timp ce urcam pe drumul meu, privind înapoi, îi vedeam din ce în ce mai mici, până când au dispărut...
Ramona-Bianca Scurtu



21 de comentarii:

  1. Felicitari Irinei pt. carte si pt. tot ceea ce face. Felicitari pentru interviu. O iubesc pe Irina si ii doresc la cat mai multe realizari literare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am descoperit-o pe Irina intr-un moment greu din viata...si tot ceea ce scrie m-a ajutat sa depasesc temerile de atunci.O iubesc!Scrie cu sufletul si este atat de sensibila si de buna ca nu ai cum sa nu o indragesti si cum sa nu asculti cu inima ceea ce transmite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari Irinei!!! Este un om deosebit, are multe de oferit, iar eu personal tin foarte mult la ea! Georgiana R.

    RăspundețiȘtergere
  4. FELICITĂRI ESTI TU ASA CUM TE STIU PRIETENII TĂI ,INTERVIUL FFFFFFFF BUN,SUCCES ÎN TOT CEEA CE VREI SĂ REALIZEZI SI MAI ALES MULTĂ SĂNĂTATE

    RăspundețiȘtergere
  5. I-am ambele volume ale cărţii "Fluturi" , am plâns şi uneori parcă trăiam momentele cu ea. Este o persoană specială şi mă bucur că mai există oameni ca ea. O respect şi o apreciez din şi cu tot sufletul meu!

    RăspundețiȘtergere
  6. ...am descoperit-o pe Irina,datorita ficei mele,Daciana Loi si ii multumesc pe aceasta cale si ei,iar Irinei n-am cuvinte sa-i multumesc pentru tot ce-a scris...din cuvintele ei,ai ce invata la orice varsta.Felicitari,Irina si multa sanatate,in primul rand, succes pe mai departe si multe Binecuvantari Divine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Irina , te admir foarte mult!Am cumpartat cartea ta "Fluturi",am citit-o cu mult drag.Iti doresc sa ai multe realizari ,ai un suflet mare si meriti din plin tot ce-i mai bun de la viata!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna, te admir mult Irina desi imi venea sa te cert eu cand citeam cartea pe alocuri (stii tu unde, nu vreau sa divulg). oricum m-au bucurat randurile tale ca m-au facut sa traiesc intens si totusi vreau sa vand cartile ca le-am luat cu greu si am mare nevoie de bani. Mi-am promis ca le iau doar daca le vand dupa ca sa nu fac gaura prea mare in buget. le dau cu 35 lei. le gasiti pe okazii.ro la o simpla cautare dupa nume si autor.
    imi pare rau ca ma despart de ele insa n-am incotro, totusi raman cu amintirea.

    RăspundețiȘtergere
  9. este "unica !"
    nu are egal !
    o iubessc ca pe propria-mi fiica !

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari! Citesc, cu drag publicatiile tale pe Facebook si ma regasesc in multe dintre ele. Mult succès in continuare

    RăspundețiȘtergere
  11. Am comandat cartea Fluturi. Primu capitol l-am citit pe blogul tau, Irina!
    Este absolut fascinant!!!

    Abea astept s-ajunga cartea acasa, sa ma pun la soare si pana n-o termin sa n-o mai las din mana!
    Scrisul tau e fermecator!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit si eu intr-o noapte si-o zi cartea si m-a fascinat, nu o puteam lasa din mana! Dar vreau sa stiu cu cine a ramas Irina pana la urma :) Sau sa astept un al 3-lea volum sau poate o continuare sub alt titlu?
    Irina Binder, sper sa continui sa scrii, voi cumpara orice publicatie!! Oricum urmaresc blog-ul! Multumesc ca existi, om frumos!!
    Anca G.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citi cartea Fluturi si este sub asteptari. A fost asa de laudata cartea incat chiar am crezut ca este foarte buna. Reclama care i se face acestei carti de un nivel slab este numai pentru a se vinde. Nu mai conteaza calitatea ci cantitatea. Pacat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am rugamintea sa ne spui tu ce ai scris, cat de calitativ a fost si ce asteptari ai depasit. E usor sa nu faci nimic si sa le spui celor care incearca ca nu ti—au depasit tie asteptările.
      Tie nu. CRITICA SE ACCEPTA DOAR ATUNCI CAND ESTE ARGUMENTATA.

      Ștergere
    2. Silviu, eu daca stiu ca nu pot sa scriu ceva calitativ, nu public. Tu zici ca eu nu fac nimic - de unde stii cu ce ma ocup eu, ma cunosti de undeva? Am profesia mea pe care o fac foarte bine si cu placere, in plus imi place sa citesc si carti, insa stiu sa fac diferenta intre cartile bune si cele slabe.

      Critica argumentata o fac cel mai bine criticii literari de profesie si nu oricine. Pana acum nu am citit niciun elogiu scris de criticii literari de prestigiu adus acestei carti Fluturi.

      Imi mentin parerea, cartea Fluturi este slaba, cu sau fara voia ta.

      Ștergere
  14. Anca G,

    Daca vrei sa stii continuarea cartii iti spun eu. Eroina cartii nu ramane nici cu Robert, nici cu celalalt pentru ca apare un al treilea personaj masculin. Subiectul asta nemaipomenit te va tine cu sufletul la gura pentru ca nici de data asta nu se va afla cu cine ramane ea. Pana la finalul volumului trei vom avea parte (asa cum ne-am obisnuit) de poezioare, maxime si aforisme, cugetari, iertari de pacate pe care cu mare ingaduinta ni le ofera autoarea. Poate aflam in al patrulea sau al cincilea volum finalul povestii asteia de tine un popor intreg pe jar.

    Reclama sufletul comertului. Ce faceti, v-ati si apucat deja de publicitate pentru urmatorul mare (cred ca nu este sub cota de 200 de pagini) si "extraordinar" volum?

    RăspundețiȘtergere

Poţi să-mi vorbeşti, fiindcă-mi place să ascult!