miercuri, 24 aprilie 2013

Mai multe feluri de oi într-o singură turmă


În 8 Aprilie a apărut pe ştiridecluj.ro un articol cu titlul „RĂZBUNARE! Constructorul unui cartier rezidenţial din Cluj-Napoca a omorât cu JEEP-ul mai multe OI”. În acest articol se povesteşte cum Dan Mitre, constructorul unui cartier rezidenţial din Cluj, a ucis cu Jeep-ul câteva oi care îi aparţineau lui Ioan Vinţea.

Titlul pare atât de şocant la prima vedere încât a făcut ca articolul să aibă 15.495 de vizualizări. Răzbunarea aceea fastuoasă, scrisă cu majuscule, a fost mai degrabă un semn al frustrării. Să intri cu Jeep-ul într-o turmă de oi mi se pare amuzant, luând în considerare riscurile la care şi-a supus maşina autorul faptei. Nu ştii niciodată dacă o oaie năzdrăvană n-o să-ţi spargă parbrizul. Cireaşa de pe tort o constituie faptul că Dan Mitre a fugit de la locul incidentului, închizându-şi telefonul ca nimeni să nu poată da de el. S-a dovedit a fi curajos doar atunci când era ferit de ochii oamenilor şi imediat laşitatea a luat locul vitejiei.

Orice om cu scaunul la cap alege o metodă mult mai manierată de a-i da de înţeles ciobanului că nu ar trebui să-şi mai ducă turma să-i pască iarba. Păgubitul se putea duce frumuşel ca să vorbească cu proprietarul oilor şi să-i explice cum stau lucrurile, fără să arunce invective şi ameninţări. Dacă lucrurile nu s-au remediat, trebuia să apeleze la autorităţi, chiar dacă acestea s-ar fi făcut că au mâinile legate şi nu pot să-i facă nimic oierului dacă nu vrea să-şi mute turma-n altă parte. În ultimă instanţă, dacă orice metodă ar fi fost zadarnică, eu aş fi semnat un tratat de pace, un fel de cod cu drepturi şi obligaţii. Oile sunt ale lui, dar dacă n-ar paşte iarba mea, n-ar da lapte şi aşa nu s-ar face nici brânza care aduce profitul. Prin urmare, facem fifty-fifty din profit şi ambele părţi sunt mulţumite.

Ce-i drept nici ciobanul nu e mai puţin vinovat. Dacă ar fi avut puţin obraz, şi-ar fi adus aminte cum trăiau părinţii lui şi nu ar mai fi avut curaj să încalce proprietatea altcuiva. Pe vremea de demult oamenii se respectau, aşa cum ştiau, dar cel puţin o făceau. Oamenii aceia nu au citit codul bunelor maniere, dar aveau tradiţiile şi valorile satului adânc impregnate în conştiinţă. Ciobanul nostru, cel din articol, s-a modernizat între timp, aşa că nu avea nici codul bunelor maniere, nici tradiţie. El ştia că oile trebuie să mănânce şi de obicei mănâncă iarbă, nu contează de unde.

Ce mă deranjează pe mine e că oilor nu li s-a dat ocazia să se exprime. S-a scris despre constructorul cartierului, despre cioban, este amintită chiar şi fiica acestuia, dar oilor nu li s-a luat interviu. De ce sunt discriminate, dragele animale? Dacă ne gândim atent, ele au avut cel mai mult de suferit. După ce maşina s-a urcat peste câteva dintre ele, toate au avut inimile frânte. Au fost nevoite să adune bani ca să cumpere patru-cinci sicrie pentru suratele lor care au trecut în veşnicie, să plătească spitalizarea celorlalte patru. Au jelit zile la rând şi au stat la căpătâiul celor suferinzi fără ca cineva să le întrebe cum se descurcă sau dacă au nevoie de ceva. Multă vreme au fost ocupate cu treburile astea de suflet şi preocupate de însănătoşirea celor rănite... Dar, cred că Dan Mitre, trebuie să se pregătească pentru o lecţie din partea oilor. O lecţie pe care sunt sigură că o să o ofere prin bunătate şi iertare.

Lumea e plină de oi, oi de toate felurile şi de toate culorile. Fiecare om e un tip de oaie. Însă, cei mai mulţi sunt lupi în haine de oi. Dacă sunt şi eu o oaie, vreau să fiu toată carne şi piele de oaie, fără prea multe artificii. Vreau să fiu bună, tăcută şi frumoasă în toată splendoarea mea. Oare cei care ne stau alături, ce fel de oi sunt?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poţi să-mi vorbeşti, fiindcă-mi place să ascult!