vineri, 12 aprilie 2013

Confesiune la persoana a III- a

De regulă nu prea vorbește cu oamenii despre ce o doare, ci mai degrabă stă să le asculte altora poveștile. Are și ea doi-trei oameni cărora le spune (câteodată cu detalii picante) ce mai face și cum îi merge. Oamenii cărora se confesează parcă ar fi făcuți din aceeași plămădeală. Nu cred că i-a ales, ci știa că trebuiau să apară în drumul ei, de aceea îi acceptă cu brațele deschise.

Îi iubește pe oamenii de lângă ea, dar uneori o enervează atât de tare încât ar vrea să-i zgâlțâie de să le vină rău. Se pune ea pe povestit și zice de una, de alta, până ajunge la putreda istorie a amorului. Automat toți vin cu întrebările alea clișeice și tipice "Cum rezişti? ; Crezi că merită?". Sincer, habar n-are cum rezistă. Ia fiecare zi pe rând, deşi doarme mai mult ca să nu aibă timp să se şi gândească. Se mai ridică din pat, mănâncă şi îşi îndeplineşte sarcinile. S-a adaptat, e într-un fel de rutină enervantă şi dureroasă. S-a obişnuit să nu primească lucrul la care a visat de când era micuţă, pare că se mulţumeşte cu puţin, dar ea de fapt aşteptă. Aşteaptă ca ceva să se transforme în bine, chiar dacă mâinile îi sunt legate.

Celor care o întreabă dacă merită le răspunde doar cu ochii. Ce mai contează dacă merită sau nu? Are 20 de ani şi crede că viaţa e lungă, iar în ultima perioadă făcându-şi calculele nu crede că o să se căsătorească mai devreme de 30. Are multe de făcut şi cel puţin nu e singură, ei, teoretic vorbind. Dimineaţa în suflet e tot linişte, telefonul sună la o anumită oră, iar pe parcursul zilei mai primeşte câteva mesaje. În rest chiar şi weekend-urile le petrece de una singură, cu şcoala, şi cel mai adesea cu familia. Singurătatea poate avea multe definiţii, doar aşa scrie prin cărţi.

Au mai fost şi prieteni de-ăia care i-au spus că merită ceva mai bun, că trebuie să lupte pentru ce-şi doreşte şi că abia aşteaptă să fie "liberă". Pe de o parte i-a fost gâdilat orgoliul prin părerile astea, dar ea se aştepta la ceva mai "măreţ". Parcă dorea o încurajare, cineva care să-i spună că aşteptarea e şi ea o luptă, că adaptarea spune ceva despre un om. Nimeni nimic. Astfel a devenit o încurajare pentru propria persoană.

În fiecare zi îşi spune că aşteptarea e o dovadă a angajamentului, a cuvântului pe care şi l-a dat, dar mai presus de toate a iubirii. Fărâma de dragoste care există trece peste toate prejudecăţile, ideile şi părerile oamenilor făcând ca totul să stea încă în picioare. Aşteptarea e o dovadă a faptului că poţi şi-o luptă tăcută în care-ţi ţii mâinile la spate.

Un comentariu:

Poţi să-mi vorbeşti, fiindcă-mi place să ascult!