luni, 22 august 2011

Obiectez, onorată instanţă!

Obiecţia, tendinţa de a obiecta - un subiect controversat. Unii se impiedică în clişee şi astfel nu mai reuşesc să vadă adevărata culoare a realităţii. Trăiesc amăgiţi de stereotipurile impuse de mass-media, care îi educă în sfera limitată a virtualităţii şi mondenităţii.

O parte a populaţiei consideră de drept faptul că trebuie să te răzvrăteşti, să fii ceea ce vrei să fii, să te lăfăieşti în bucuriile cotidiene ce pe moment îţi aduc satisfacţie. Aceştia însă, nu ţin cont de reguli, valori, standarde şi principii ce sunt în armonie cu credinţa pe care mulţi se străduie să o promoveze. În schimb, ei încurajează non-valorile, dezumanizarea şi uniformizarea gusturilor. De aceea, atunci când cineva se ridică împotriva concepţiilor lor, ei adoptă o atitudine de "mai lasă-mă cu asta", nedorind să fie atenţi la argumentele ce se aduc. Nu sunt gata să accepte şi părerile celorlalţi, deoarece şi-au creat o lume numai a lor, în care obiecţia trebuie respinsă cu fermitate. Cei care au curajul să obiecteze, nu vor rezolva nimic ci doar se vor simţi ridicoli şi poate vor înceta să mai facă vreodată acest lucru. Când ştii că ceea ce susţii reprezintă adevărul şi nepătata esenţă a existenţei , te rog din suflet, nu te da bătut!

O altă parte, tinde să obiecteze contra celor ce îşi împărtăşesc credinţa. Vin cu argumente precum: "Dacă ai aflat ceva interesant, ţine pentru tine. Mi-a pierit cheful să aud alte interpretări." Alţii blamează flagrant, exprimându-se astfel: "Spune-ţi nu propagandei. Regimul comunist a căzut înainte de 90." Te rog, nu obiecta doar pentru a-ţi satisface ego-ul, pentru a-ţi impresiona prietenii sau pentru a putea afişa o mască ce ascunde frămantările-ţi cele mai profunde.

Alţii nici măcar nu au curajul să obiecteze. Sunt gata să accepte lucrurile oricum ar fi, fiindu-le frică să işte divergenţe. Îşi astupă gurile, închid ochii şi spun: "Înainte prin credinţă." Cum se spune: "Le place traiul paşnic", dar şi laşitatea-i mare doamnă. Acceptă să fie manipulaţi, se complac în semnificaţiile derizorii pe care le capătă orice ar trebui analizat şi interpretat ca atare.

În ce categorie intri şi ce ai de gând să faci în continuare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Poţi să-mi vorbeşti, fiindcă-mi place să ascult!